Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az EGO

2011.07.03

"Anatómiai" kirándulásunk számomra kedvenc állomásához érkeztünk. Az EGO-ra való ráeszmélés önmagában hatalmas zárolt energiákat szabadít fel bennünk, így hát lássuk, ki vagy mi is ő.

firelove.jpg

Röviden és tömören megfogalmazva, az EGO nem más, mint a bármivel vagy bárkivel történő TELJES AZONOSULÁSod. Nagyon durván, az EGO az, amelyik elhiteti Veled, hogy Te vagy Napoleon, vagy hogy egy nagy nulla vagy (ami azért vicces, mert valahol igen közel áll az igazsághoz), hogy Te vagy a 30 éves gyerekedet mindenáron életre nevelni akaró szülője, hogy Te vagy az, akivel csak rossz dolgok történnek, stb.. Amikor bemész a munkahelyedre és átadod magad teljes mértékben annak a feladatnak, amit el kell végezned, és mindezt lelkesedéssel, örömmel, de legalább a helyzet elfogadásának nyugalmával teszed, akkor az nem EGO. Olyankor a végtelen energiáját hozod bele ebbe a világba azáltal, hogy teljes mértékben a feladatra figyelsz, a jelenben vagy. Amikor reggel reggelit készítesz a gyermekednek vagy a párodnak, és ezt azért teszed, mert ezt illik, vagy mert ezt szoktad meg, vagy mert így neveltek, akkor az az EGO. Ha ugyanezt a reggeli készítésének az öröméért teszed, amibe beleviszed a szeretetedet, az ottlevőségedet, a figyelmedet és persze a reggelibe valókat is, akkor az nem EGO, hanem valami mérhetetlenül szebb, intenzívebb áldás. Nem csupán reggelit készítesz, hanem életet adsz a pillanatnak.

doingness.jpg

Az EGO képtelen bármit is csak önmagáért a cselekvésért tenni, képtelen szeretni vagy lelkesedni. Az EGO a tegnap lelkifurdalásaiba és a jövő felé intézett könyörgésekbe vagy félelmekbe fektetett energiáidon élősködik. Az EGO számára a jelen pillanatban éppen nyíló virág nem azt a csodát jelenti, ami éppen történik, hanem annak a félelmét, hogy el fog hervadni a virág és meghal. És Úr Isten, az én életemnek is vége lesz. Nem akarom szeretni a virágot, mert arról a meghalás jut az eszembe. Hogy szép? Hogy illatos? És? Ettől nem fogok többet keresni vagy nem kapom olcsóbban a kenyeret. Ez az EGO. Amikor LÁTOD a virág lélegzését, látod az életteliségét és azt a csodát, amire rámutat - az élet gyönyörűségének csodálatosságát -, amikor az illata és a létezése ráébreszt, hogy élsz, akkor Önmagad vagy. És ebben a kiegyensúlyozott, nyugodt állapotban sokkal nagyobb az esélyed a fizetésemelésre, vagy hogy Te legyél aznap a századik vásárló és ingyen kapj kenyeret, mintha mindenben csak a múltat és a jövőt látnád. Az EGO képtelen a tiszta szeretetre.

spoiled.jpg

Sem kapni, sem adni képtelen, hiszen számára nem létezik az, hogy Mi, csak az, hogy Én. És minden emberi kapcsolatát arra a három hozzáállásra redukálja, amely szerint valaki vagy kell valamire, amit meg kell valósítani, vagy utálni kell Őt, mert valamiért a megvalósítás útjában áll, vagy levegőnek kell nézni, mert semmit sem tud hozzátenni vagy elvenni az elképzelt jövő világából. Az EGO képtelen valakit elfogadni olyannak amilyen, mert akkor a jelen pillanat örömét kéne élvezni, az pedig csupán egy lépcsőfok, aminek nem szabad örülni, mert ha elégedett vagy, akkor nem haladsz előre a célod felé. Micsoda csapda ez!!!

 Az EGO egy elkényeztetett gyermek. Mindig akar, mindig éppen azt akarja, ami másé, és mindig olyat akar, ami nincs meg MOST. Az EGO türelmetlen, hiszen a jelen pillanatot csupán a jövő illúziójának valamelyik éppen fontos és aktuális céljának leküzdendő akadályaként vagy legalábbis lépcsőfokaként definiálja. Az EGO képtelen az önzetlenségre, vagyis látszólagos önzetlensége csupán egyfajta mártír szerep, amivel el akar érni valamit. Kizárt, hogy az EGO pusztán a segítő szándék miatt segítsen valakinek. Elképzelhetetlen, hogy anélkül kidobjon egy darab szemetet, hogy cserébe ne várna valamit. Akármit.

 

give.jpg

Az EGO képes csak azért látszólag jót tenni, hogy önmagát megdícsérhesse, ha nincs más aki ezt megtenné. Természetesen ezután igyekszik minél több felé ezzel a dologgal látszólag szerényen vagy akár szerénytelenül is eldicsekedni, hogy begyűjtse a reakciók által megszerezhető energiákat. Ilyenkor az EGO pillanatnyi boldogságot érezhet, de már a következő dicsekednivaló kiagyalásával dolgoztatja az elmét. Amikor a látszólagos segítségnyújtást vagy jótettet egy másik EGO elfogadhatatlannak tartja vagy nem kap semmilyen megerősítést a többi EGOtól arra vonatkozólag, hogy Ő milyen jó, akkor kitalálja, hogy a többiek milyen rosszak vagy szívtelenek, és felhasználja őket arra, hogy sértődöttségével másfajta energiát kebelezzen be. Amikor két EGO "találkozik", mindig kialakul egyfajta alá-fölé rendeltségi viszonyra vonatkozó igény. És nem csak az lehet EGO, aki elnyomja az embertársait, hanem az is EGO, akit elnyomnak. Ezt áldozatszerepnek is hívhatjuk, de ez is csak egy címke lenne az EGOs elménkben. Sokan azzal magyarázzák az EGOt, hogy minden EGO, ami nem szeretetből keletkezik. Teljesen igaz, feltéve, hogy az EGOmentes, tiszta és egyetemes szereteről beszélünk. Minden más szeretet csupán az EGO azonbeli elképzelése, hogy ha valakit vagy valamit szeretünk, akkor attól cserébe elvárhatunk valamit, vagy fordítva, mivel elvárunk valamit cserébe a másiktól, szeretjük, különben nem. Az egyetemes szeretetnek semmi köze az EGOs szeretethez.

quarreling.jpg

Még a szerelem is EGOs érzelem, hiszen amikor EGOnk szerelmének "tárgya" nem EGOnk elvárásai szerint viselkedik, akkor pillanatok alatt "ellenséggé" változtatja őt, és igyekszik elpusztítani valamilyen formában, legyen az szóbeli megalázás vagy fizikai bántalmazás. Ha megkapja EGOnk azt, amire számít a másiktól, akkor ideig-óráig élvezi a "basáskodást" a másik felett, azonban elég hamar megunja ezt az állapotot és a másikat olyan gondolatokkal vagy akár szavakkal is illeti, miszerint ő "papucs", vagy "élhetetlen", vagy "tutyimutyi", vagy "vadállat szadista", vagy hasonlók és mindent elkövet, hogy a helyzet megváltozzon. Azt persze elfelejti, hogy Ő akart olyan kapcsolatot, amilyen éppen van. Az EGO nagyon rafináltan elhiteti a másikkal, hogy szereti, aztán mikor pedig terhes lesz számára ez a "hazugság", akkor igyekszik elhitetni a másikkal, hogy Ő a hibás amiért a kapcsolat nem működik. Az EGOs kapcsolatokban mindig van egy domináns és egy áldozati szerep. Az áldozat mindent elkövet, hogy felbosszantsa a domináns EGOt, hiszen ha a domináns EGO nem bántja, nem lehet áldozat.

 

stress1.jpg

A munkahelyen az EGO miatt vagyunk stresszben és "félünk" a főnökünktől, az EGO miatt alázzuk vagy félemlítjük meg a beosztottjainkat. Az EGO által kitalált fogalom a vagyon és a pénz. Mert mi  a vagyon? Nem más, mint az a tárgy, amiről a többség elhiszi, hogy az valakié. Abban a pillanatban, hogy a többség úgy gondolja, hogy az a dolog nem azé, akié eddig volt, hanem másvalaki akarja és ezzel egyetértenek, szükség van kardokra, ágyúkra, atombombára.. Az EGO őrült, fékezhetetlen birtoklási vágya miatt van az egyik embernek hatalmas "vagyona" és éhezik a másik. Az EGO miatt gyárt Kína napi 17 000 személygépkocsit és az EGO miatt járnak az EGOtestek márkás ruhákban. Az EGOs embereket szívesen elnevezném EGOtesteknek, de nyilván ez az én EGOm címkézése lenne a többi EGOra nézve és elkülönülést generálna, így igyekszem nem feszegetni eme számomra igen kifejező szóösszetételt.


rich.jpg

Az EGO az egyetlen oka a bűnözésnek, a háborúnak. Az EGO mindig igazat akar magának, bármi áron. Az EGO képtelen felfogni, hogy a vele szemben álló másik EGO is ugyanilyen, az pedig végképp felfoghatatlan az EGO számára, hogy végülis minden félnek igaza van a saját szemszögéből, így teljesen felesleges a háborúskodás, a vitázás és a kényszerítés. Az EGO szeret harcolni, küzdeni, szenvedni, de képtelen a megbocsátásra, az önzetlen kompromisszumra és a megbecsülésre. Az EGO nem tudja felfogni, hogy létezhet puszta létezés is a világon, szerinte mindennek magyarázható, racionális oka és kimondottan a jövőre irányuló célja van. Az EGO ostoba és beteges világát az ember első erőszakos cselekedetén át a hadjáratok, háborúk, esztelen öldöklések és teljes nemzetek eltörlésén át a jelen pillanatban is dúló népírtásokig, a Föld tönkretételéig és az emberiség kipusztítását fenyegető mérhetetlen unintelligens cselekedetekig átfogóan, emberöltőkön keresztül lehetne taglalni.


concern1.jpg

Sokan azt mondják, szükség van EGOra. Arra az EGOra, amelyik csak rombolást és szenvedést hoz? Arra csak az EGOnak van szüksége. Másmilyen EGO meg nincs. Az EGO soha nem fogja elfogadni azt, hogy nincs létjogosultsága az életedben. Azonban amíg hagyod neki, hogy hamisságával és cseleivel elkápráztasson és elhitesse Veled, hogy minden más fontosabb, mint a jelen pillanat szépsége és VALÓSÁGA, amíg elhiszed, hogy Te pusztán csak egy test vagy, egy gép, ami egy nagyobb, szebb cél érdekében szenvedi végig az életet, amíg elhiszed, hogy Neked van egy életed és azt elveszítheted, addig csak pillanatokra élvezheted az élet szépségeit. És nem ez a legszörnyűbb ebben, hanem az, hogy nem csak Te szenvedsz ettől az őrülettől, hanem mindenki más is, aki kapcsolatba kerül az EGOddal vagy valamely kivetülésével.

 

ego1.jpg

A lényeg, hogy míg a tudat beleéli magát az EGO játékába, addig esélytelenek vagyunk a változásra, hiszen azonosítjuk magunkat azzal, ami minden szenvedésünk fő okozója. Általában olyan súlyos lelki, fizikai vagy kombinált trauma szükséges ahhoz, hogy az EGO leálljon a sok szenvedés hatására, hogy a legtöbb ember soha nem emelkedne felül EGOján halála pillanatáig. Sajnos nincs olyan sok időnk, szükséges még életünkben megtenni ezt és ezért vannak a tömeges anyagi és fizikai tönkremenetelek, hogy rákényszerítsen minket az élet a megvilágosodásra, a felébredésre ebből a rémálomból, amiben EGOnk tart bennünket. Szerencsére egyre többen megélik ezt a megvilágosodást és tudatosságban kezdenek élni. Minél többen ébredünk tudatunkra és ébredünk rá valódi lényegünkre, annál több EGOjában fogva tartott csodálatos embert húzunk fel magunkkal, hiszen nem csupán a negatív, de a pozitív hatások is többszöröződnek.

cons7.jpg

Minél többen emelkedünk felül EGOnkon, annál könnyebben tudnak felülemelkedni a többiek. És abban a pillanatban, amint rájössz, hogy Te nem az vagy akinek hiszed magad, és elkezded tudatosan megfigyelni aberrációidat és nézeteidet, viselkedésed és gondolataidat, az EGO automatikusan elkezd feloldódni tudatosságodban, hiszen az csupán egy álarc volt idáig, amelybe belefeledkeztél. Az a bohócjelmez, amit tudattalanul önmagad identitásának hittél nem lesz többé más számodra, mint egy bohócjelmez, amit bármikor magadra ölthetsz ha úgy van kedved, de amely már nem Te vagy. Eleinte nehéznek tűnhet a felébredés, mert az EGO mindent megtesz, hogy fennmaradjon és álomban tartson Téged, azonban ha figyelmed egy kis részét tudatosan magadon tartod és észreveszed az EGOság jeleit, már csökkented annak az erejét, és minél több EGOságot fosztasz meg önállóságától, annál könnyebben és éberebben tudsz a jelenben lenni és élvezheted végre a jelen pillanatot, ami az egyetlen valóság.

ego4.jpg

EGO nélkül a pék elkezd igazán finom kenyeret sütni, mert nem azzal foglalkozik, hogy mennyi lesz a fizetése vagy az asszony mit csinál éppen, meg hogy a Géza milyen mocsok, hogy 5 forinttal többet keres, hanem hogy csodálatos ízű kenyereket készítsen, minden belevalót szívvel-lélekkel tegyen bele, önmagáért a kenyérkészítés öröméért dolgozzon és hogy ezzel valamit belehozzon a világba, ami sokkal több, mint maga a kenyér. A postás elkezd megnyílni az emberek felé és nem élete szörnyű ballépésein és rossz döntésein kesereg, hanem élvezi, hogy levelet vagy csomagot juttat el embertársának. Sokkal többet hoz bele a világba, mint az a tény, hogy a levelek a címzettekhez jutnak. Az orvos valóban elkezd foglalkozni az orvoslással és nem pusztán az egzisztenciális EGO által kivetített elvárások és életszínvonalábrándok mögötti mérhetetlen szomorúságra és boldogtalanságra koncentrál, hanem végre a beteg helyett érző személyt, a páciens helyett egy eltörött kezű embert lát, akin a segítés öröméért segít és nem azért, hogy EGOját kényeztesse. Így valóban valami többet ad a munkájába, mint a gyógyszerek rutinszerű felírása, a vizsgálatok unalmas elvégzése vagy a testek tákolása. Valami sokkal többet ad, ami szavakkal ki sem fejezhető.

 

Figyelmeztetlek, hogy a szavak mögött húzódó lényeget nem megérteni, hanem arra ráeszmélni kell.

Csodálatos felemelkedést!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szabolcs-Szatmár-Bereg M.

(Beregszászi Károlyné, 2013.01.02 18:27)

Nagyon tetszik ez a cikk! Ez annyira tökéletes,hogy egyszerűen nincs is mit hozzáfűznöm !Sőt ! Számomra is tartalmaz új megvilágosításban fényt látott epizódot !Hálásan köszönöm ! "MEGERŐSÍTÉSKÉNT" fogadom !